Surinaams eten: verhalen over thuis

surinaams in rotterdam

 

Rotterdam, de stad van cultuur, is altijd een smeltkroes geweest van verschillende culturen en etniciteiten. Vandaag de dag komt dit meer dan ooit aan het licht door de groeiende expatgemeenschap en hun band met hun thuisland. De laatste jaren is Rotterdam steeds aantrekkelijker geworden voor arbeidsmigranten, van wie velen familie in het land hebben. De Afro-Caribische gemeenschap is sinds de jaren negentig in aantal toegenomen. Op dit moment wonen er ongeveer 36.000 mensen uit Suriname in Rotterdam, waarmee het een van de grootste gemeenschappen buiten Suriname zelf is. De eerste groep die terug te voeren is op Suriname is de Javaanse gemeenschap. Deze werden als arbeiders uit Java overgebracht tijdens de Nederlandse kolonisatie en vestigden zich voornamelijk in Oost End nederzettingen zoals Kaapzicht, Balkanbuurt en Stationsbuurt waar nu nog steeds Javaanse buurten zijn zoals Oud-Java. Tegenwoordig wonen er grote aantallen Zuid-Aziatische gemeenschappen in Rotterdam, waaronder Nepalese kooplieden uit Kathmandu en handelaren uit Calcutta die hun intrek hebben genomen in moderne woonwijken als RAI Nieuwegein en RAI Sloten. Surinaams in Rotterdam zijn erg trots op hun kultuur en hechten veel waarde aan hun tradities. Velen hebben zich ook gevestigd in de Oude Kerkstraat, waar zich een gevestigde Nepalese buurt bevindt met scholen, winkels en restaurants die specifiek gericht zijn op de Nepalese smaak, zoals Mooji Masala House (https://www.facebook).

Javanen in Rotterdam

De Indonesische gemeenschap heeft een lange geschiedenis in Rotterdam. De eerste migranten waren plantagearbeiders uit Java die door de Nederlanders werden geworven om te werken op de rubber- en koffieplantages in Nederlands-Indië (tegenwoordig: Indonesië). Na de Nationale Revolutie van Indonesië eind jaren dertig trokken veel rijke families en kooplieden uit Java naar Nederland om aan de nieuwe Indonesische regering te ontkomen. De grootste gemeenschap die naar Indonesië kan worden herleid is de Chinese gemeenschap. Dit zijn voornamelijk Hakka Chinese handelaren afkomstig uit het Guangdong gebied in China en zijn het meest aanwezig op het Damrak, Spui, Overtoomseweg, Heerenstraat en English Harbour.

Zuid-Aziatisch in Rotterdam

Als de belangrijkste haven van Nederland heeft Rotterdam sinds de Nederlandse koloniale periode veel Zuid-Aziatische arbeiders verwelkomd. De grootste gemeenschap die tot India kan worden herleid is de Nepalese gemeenschap. Sinds de jaren zestig zijn veel Nepalezen naar Rotterdam gemigreerd als handelaren en arbeiders. De tweede grootste gemeenschap is de Bhutanese gemeenschap, die vooral werkt als bouwvakker. De laatste jaren hebben zich grote gemeenschappen van Pakistaanse en Sri Lankaanse arbeiders ontwikkeld.

Afrikanen in Rotterdam

Sinds de jaren 1950 hebben veel West-Afrikaanse migranten zich in Rotterdam gevestigd. Tegenwoordig is de grootste Afrikaanse gemeenschap de Nigeriaanse gemeenschap, waarvan velen in de auto-industrie werken. De tweede grootste Afrikaanse gemeenschap is de Senegalese gemeenschap. Veel Senegalezen werken als huispersoneel en bouwvakkers.

Conclusie

De grootste groepen in Rotterdam zijn de Javanen uit Indonesië, de Chinezen uit China, de Zuid-Aziaten uit India, Nepal en Sri Lanka en de West-Afrikanen uit Nigeria. De Afro-Caribische gemeenschap groeit in aantal, evenals de Vietnamese expatgemeenschap. Als multiculturele stad is Rotterdam een kosmopolitische plek om te wonen en te werken.

De diversiteit van Rotterdam is een aanwinst voor de stad, omdat mensen met verschillende culturele achtergronden de stad interessanter maken om in te wonen. Mensen van over de hele wereld noemen Rotterdam hun thuis, en met de ligging van de stad als toegangspoort tot Europa is het geen verrassing dat expats een groot deel van de bevolking uitmaken. Terwijl de stad groeit, blijven de expatgemeenschappen zich uitbreiden. De stad Rotterdam is een geweldige plek voor migranten om hun cultuur en tradities te verkennen, en voor degenen die nieuw zijn in de stad, biedt de multiculturele expat gemeenschap een geweldige manier om mensen met verschillende achtergronden te ontmoeten.