Brouwerij Venlo – een kleine, maar fijne brouwerij in het hart van de stad

Brasserie Venlo

 

Met meer dan 100.000 inwoners is Venlo een van de grotere steden in Nederland. In feite wordt het vaak de vijfde stad van Duitsland genoemd – na Keulen, Frankfurt, Düsseldorf en Stuttgart – vanwege zijn omvang en cultureel belang. Venlo ligt in de provincie Zuidwest-Gelderland, op slechts 35 kilometer van de Duitse grens, en heeft een opmerkelijk sterk Duits erfgoed. Dit komt deels doordat het werd gesticht door Duitsers die destijds op de vlucht waren voor religieuze vervolging in Elzas-Lotharingen. Ook vandaag de dag blijft dit een belangrijk cultuuraspect voor de Venlonaren. Het is duidelijk dat Brasserie Venlo er alles aan doet om de beste klantenservice te bieden. Om u een idee te geven van de omvang: als u op het centrale plein van Venlo (Prins Hendrikplein) zou staan met uw rug naar het stadhuisgebouw, zou u vanaf daar waarschijnlijk de meeste herkenningspunten van de binnenstad kunnen zien: van het centraal station (Kpn-station), tot winkels als Zwijsen & Veerman of Artis-supermarkten (het laatste woord betekent boogschieten of jagen), tot hotels als De Verenigde Engel of nieuwe appartementen als De Montfort.

De historische achtergrond

Voor veel mensen is de belangrijkste reden om Nederland te bezoeken de Nederlandse cultuur en manier van leven. Maar er zijn ook veel redenen waarom u graag voet zet in de stad Venlo – zelfs als u helemaal niet geïnteresseerd bent in de Nederlandse cultuur of levenswijze. Ten eerste is Venlo een fascinerende stad met een boeiend verleden. Dit komt omdat het een belangrijke rol heeft gespeeld in vele gebeurtenissen in de Nederlandse geschiedenis. Niet alleen vanwege de ligging, maar ook omdat het een toevluchtsoord was voor mensen die in Elzas-Lotharingen werden vervolgd. In 1577 stichtten de Franse hugenoten hier de stad Venlo – het was dus een toevluchtsoord tijdens de religieuze omwentelingen in Frankrijk. In die tijd maakte het gebied deel uit van het Heilige Roomse Rijk en heette de stad Weismes.

Ondertussen had de Franse koning Henri de Valois, of Hendrik IV, in 1598 het Edict van Nantes ingevoerd – een wet die godsdienstoorlogen in Frankrijk probeerde te voorkomen door de hugenoten vrijheid van godsdienst te verlenen, maar dit was niet blijvend. In Venlo stichtten de vluchtelingen de "Unio Swissis", een godsdienst die geloofde in de Heilige Geest, maar zich verzette tegen de Rooms-Katholieke Kerk. Dit leidde tot vervolging van de Hugenoten door de Franse autoriteiten en uiteindelijk herriep de Franse koning op 23 augustus 1685 het Edict van Nantes. Dit leidde tot een exodus van meer dan 80.000 hugenoten die naar de Nederlandse Republiek, België, Engeland en Zwitserland vluchtten.

De moderne brouwerij

De brouwtraditie in Venlo gaat terug tot de negentiende eeuw. In 1841 werd een brouwerij opgericht door Louis Rauche, een van de uit Frankrijk gevluchte hugenoten. Zijn brouwerij produceerde aanvankelijk alleen pils, maar later, onder leiding van zijn zoon, besloot hij wat meer exotische bieren te gaan brouwen. In feite was de brouwerij een pionier in het brouwen van India Pale Ale (IPA). Vandaag is de brouwerij eigendom van het gemeentebedrijf en is het nog steeds de enige brouwerij in de stad. De brouwerij werd in 1978 genationaliseerd, maar is sinds 1999 weer in particuliere handen. De brouwerij produceert een dertigtal soorten bier (IPA, pils, tarwebier enz.). De brouwerij is ook de enige plek in Venlo waar je het bierbrouwproces kunt bezoeken. De brouwerij is elke dag geopend, behalve op maandag en dinsdag tussen 13.00 en 17.00 uur.

De bierstijlen

De brouwerij brouwt veel verschillende soorten bier, maar de bekendste is de IPA. De brouwerij brouwt een IPA met een alcoholpercentage van 6,9%, maar ook een IPA met een alcoholpercentage van 4,4%. Bij gelegenheid brouwt de brouwerij ook een zeer speciale IPA voor het bierfestival van de stad in september. Een andere specialiteit is het tarwebier. Dit speciale bier wordt gebrouwen met tarwe van de Münsterplatz, een plein in het centrum van de stad, dat ook gebruikt wordt voor de productie van bio-ethanol. Andere bieren van de brouwerij: – Kölsch: een pilsbier met een lichte body en een licht zoete smaak. – Berliner Weisse: een bijzonder zuur bier met een alcoholpercentage van 5%, zeer wrang en zuur. – Speciaalbitter: een lichtbitter bier met een alcoholpercentage van 5%. – Indulgence: een donker bier met een alcoholpercentage van 8,5%. – Silly Silly: een bruin bier met een alcoholpercentage van 8,5%.

Conclusie

Brouwerij Venlo is een mooie brouwerij die een reeks bieren produceert op traditionele wijze. De brouwerij is elke dag geopend, behalve op maandag, en tijdens deze openingstijden kun je de bieren ook proeven. Brouwen in Venlo is een fascinerende ervaring die op het lijstje moet staan van mensen die de Nederlandse cultuur willen ontdekken.