Surinaamse gerechten die je moet proberen

surinaamse toko
 

Zuid-Amerika is de thuisbasis van enkele van 's werelds lekkerste keukens. Van pescado a la brasa in Colombia tot linzenstoofpot in Ecuador, het continent biedt alles van traditionele stoofpotten en soepen tot moderne fusiongerechten. In dit artikel bekijken we zeven van de lekkerste en interessantste gerechten uit Suriname. Suriname heeft een kleine bevolking, maar een ongelooflijk diverse keuken door de grote Indiaanse en Afrikaanse bevolking. Met die diversiteit komen veel heerlijke gerechten. Hier zijn een aantal Surinaamse gerechten die je moet proberen

Gepocheerde kip met gele rijst en kerriesaus

Geen bezoek aan een land voor een diner is compleet zonder hun nationale gerecht te proberen. Voor dit gerecht pocheer je stukjes kip in een kerriesaus met gele rijst. De kerriesaus moet geel zijn omdat het gerecht gele rijst met kerriesaus moet zijn.

Waarom gele rijst? Gele rijst is de meest populaire rijst in Suriname en wordt beschouwd als een nationaal gerecht. Gele rijst is een langkorrelige rijst die niet kleverig is als hij wordt gekookt. De gele kleur komt van de zemelen (het buitenste deel van de rijstkorrel) die zijn verwijderd.

Gele rijst is aromatisch en heeft een rijke smaak. Het is de perfecte begeleider van curry's, stoofschotels en andere gerechten. Gele rijst kan worden geserveerd met elke kerriesaus. Populaire curry's zijn vindhkan, ili, en ili marinade.

Saté ( gegrild gemarineerd vlees)

Saté is een klassiek gerecht uit Indonesië en Maleisië dat bestaat uit vlees, groenten en kruiden gemarineerd in een mengsel van pindakaas, sojasaus en kruiden. De saté wordt meestal geserveerd met kleefrijst. Hoewel de saté populair is in heel Zuidoost-Azië, werd hij voor het eerst gemaakt in Bandung, Indonesië.

Dit gerecht wordt meestal gegeten met roti canai, een soort crêpe van kokosmelk. U kunt de saté ook combineren met een bananenpannenkoek, kroepoek of sambal oelek, een veelgebruikte Indonesische chilisaus.

Gado gado ( een salade van rauwe groenten)

Gado gado is een veel voorkomend gerecht in de Indonesische en Maleisische keuken dat bestaat uit een pittige salade van rauwe groenten. De groenten die in gado gado worden gebruikt zijn meestal Aziatische groenten zoals komkommers, tomaten, broccoli, wortels, kool en spinazie. Gado gado wordt vaak geserveerd met witte rijst.

De naam van het gerecht betekent "combinatie van groenten" in het Engels. Het is een salade van rauwe groenten, dus de smaken zijn heel intens. De dressing voor deze salade bestaat uit sojasaus, pindakaas, chilisaus en sesamolie. Gado gado is een zeer gezond gerecht, vol vitaminen en mineralen. Het is ook erg vullend, dus één portie is meestal meer dan genoeg voor twee personen.

Roti (een gebakken platbrood met kerriesaus)

Roti is een populair gerecht in de Indiase deelstaat Gujarat. Het is een rond gefermenteerd brood dat gevuld is met gekruide aardappelcurry en gedoopt in currysaus. Roti wordt meestal geserveerd met kerrie of kerriesaus. Roti wordt ook wel roti canai, roti telian, of roti kandai genoemd.

Roti is een plat brood dat wordt gebakken in veel ghee of olie. Het wordt dan gevuld met gekookte aardappelen die gepureerd en gekruid zijn. Het brood wordt dan gevuld met kerrie, vandaar de naam roti kandai. Dit is een gerecht dat vooral in de winters in Gujarat veel voorkomt.

Wil je een van deze of andere gerechten proberen ga dan op zoek naar een surinaamse toko.