Het nieuwe vlees

Plantaardige vleesvervangers

 

 

Van restaurants als The Alchemist kitchen en Impossible Foods, tot grote voedingsbedrijven als Nestle, Heinz en Unilever. Dus wat is datgene wat we plantaardig vlees noemen? Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties is ongeveer 10% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen afkomstig van de veehouderij. Plantaardige vleesvervangers krijgen de laatste tijd veel aandacht. Om dit probleem aan te pakken, werken wetenschappers aan duurzame alternatieven die de behoefte aan dieren in de landbouw en ons milieu verminderen of elimineren. Terwijl u dit artikel leest, eet u er waarschijnlijk op dit moment een: plantaardig eiwitisolaat (VPS). Dit is de stof die gebruikt wordt in veganistische kaasproducten zoals Tofutti. VPS wordt gemaakt van ontvette sojaolie en plantaardige eiwitten zoals caseïne of wei. Er zijn verschillende soorten op de markt: sommige hebben een sterkere smaak dan andere. De twee populairste merken zijn Daiya Cheese (de geelgouden variant) en Follow Your Heart Veg Cheese (iets meer pastel). De eerste heeft een neutrale smaak terwijl de tweede ruikt naar milde zure room, maar er is ook een zoute versie die lijkt op scherpe Parmezaanse kaas. Bekijk deze plantaardige vleeswaren

Waaruit bestaat een veganistische hamburger?

De basis van een veganistische burger is meestal een product op basis van soja. In de meeste veganistische kaasproducten of burgers op basis van soja vind je soja-eiwitisolaat. Dit geïsoleerde soja-eiwit is een beetje anders dan wat je lichaam aanmaakt, dus moet je het in grote hoeveelheden consumeren. Soja bevat ook isoflavonen en fyto-oestrogenen, stoffen die een zwakke oestrogene werking hebben. Met andere woorden, te veel hiervan consumeren kan je een beetje slap doen voelen. Om dit te vermijden gebruiken de meeste veganisten soja-eiwitisolaat in combinatie met andere plantaardige eiwitbronnen zoals erwten, linzen of tarwe. Veganistische burgers kunnen op basis van granen of soja zijn, maar in beide gevallen zijn ze vrij van gluten.

Hoe maak je een veganistische burger?

Bij het maken van een veganistische burger kun je een beslag op sojabasis gebruiken of een combinatie van granen, noten, groenten en peulvruchten. Als je kiest voor een gewoon hamburgerbroodje, kun je de helft daarvan vervangen door veganistisch brood. Voor het pasteitje zelf zul je eerst wat sojabonen, noten en zaden willen malen, en die vervolgens combineren met volle granen en linzen. Je kunt verschillende groenten toevoegen, zoals wortels, tomaten, uien of sla. Je kunt je pasteitje kruiden met zout en andere specerijen, en het dan in een pan bakken met veganistische hamburger-kruiden op basis van soja of granen. Meestal zijn dat dingen als tomaten, rode paprika's of uien.

Tips voor het maken van de perfecte veganistische burger.

  • Gebruik verse ingrediënten.
  • Bak je pastei niet te lang of droog hem niet uit.
  • Voor een goede consistentie meng je de ingrediënten van het beslag minstens 30 seconden.

Conclusie

Veel mensen geven de voorkeur aan veganistisch eten omdat het gezonder is dan het eten van vlees. Vlees bevat veel verzadigd vet en cholesterol, en daarom raden veel deskundigen aan het uit je dieet te schrappen. Een plantaardig dieet kan net zo gezond voor je zijn als je het juiste voedsel kiest.

Veganistisch voedsel kan net zo gezond of ongezond zijn als de persoon die het eet. Er zijn echter bepaalde dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat het voedsel dat je eet gezonder is. Je moet bijvoorbeeld meer fruit en groenten eten en minder natrium binnenkrijgen. Je kunt ook veganistische vervangers gebruiken in recepten bij het koken, zodat je niet afhankelijk bent van ongezonde ingrediënten.